Ambasadori kroat në Francë Filip Vuçak ndërroi jetë të shtunën pas një sëmundjeje të rëndë, njoftoi sot Ministria e Punëve të Jashtme dhe Evropiane e Kroacisë.

“Ne do ta kujtojmë si një diplomat të shkëlqyeshëm që dha një kontribut të madh në zhvillimin e diplomacisë kroate që nga fillimi i saj, së pari si shef i shërbimit për Evropën Perëndimore dhe Qendrore gjatë Luftës së Atdheut, pastaj si shef i vendeve fqinje pas samitit të Zagrebit dhe shef i Qendrës dhe Lindjes Evropa gjatë negociatave të pranimit me Bashkimin Evropian “, thuhet në deklaratë.

Si ministër-këshilltar dhe ministër i plotfuqishëm në Ambasadën kroate në Paris në gjysmën e dytë të viteve 1990, dhe veçanërisht që nga viti 2017 si ambasador, ai ka kontribuar në mënyrë të konsiderueshme në zhvillimin e marrëdhënieve me Francën, të cilat ai i njeh jashtëzakonisht mirë që nga studimet e tij në Sorbonne. Ai ushqeu bashkëpunimin e ngushtë me komunitetin kroat në Francë.

“Me largimin e ambasadorit Vucko, Kroacia humbi një nga diplomatët e saj, eruditë, poliglotë dhe patriotë të mëdhenj. Ai ishte ndër të burgosurit më të rinj pas rënies së Pranverës Kroate. Promovimi i interesave kroate dhe kultura kroate ka qenë gjithmonë përparësia e tij numër një, në të cilën ishte dhe mbetet një model për shumë diplomatë të ri,” tha Ministria e Jashtme, transmeton Hina.

By I ZH