Akademikët evropianë kanë gjetur një mënyrë të re për të parashikuar se sa të forta mund të jenë stuhitë e fuqishme diellore të diellit.

Ata shpresojnë se kërkimi i tyre do t’i ndihmojë shkencëtarët dhe inxhinierët të planifikojnë më mirë lëshimet satelitore dhe misionet hapësinore, si dhe të parashikojnë se sa rrezatimi do të ekspozohen aeroplanët.

Megjithëse njerëzit janë të mbrojtur nga pjesa më e madhe e energjisë magnetike të diellit nga atmosfera e Tokës, ‘moti hapësinor’ – çlirimi i fushave magnetike, rrezatimi, grimcat dhe materia nga dielli – mund të ketë implikime serioze për teknologjinë.

Në vitin 2015, për shembull, aeroplanët u zhdukën nga radarët në Suedi për shkak të një shpërthimi të madh diellor. Dhe në fillim të këtij viti, dhjetëra satelitë Starlink të Elon Musk u humbën kur një stuhi diellore i pengoi ata të arrinin orbitat e tyre të planifikuara.

Ky dështim mendohet se ka kushtuar më shumë se 50 milionë dollarë.

Getty

Dielli lëshon periodikisht energji magnetike në formën e ndezjeve të fuqishme dhe nxjerrjeve të plazmës. Drita nga këto shpërthime diellore mund të arrijë në Tokë aq shpejt sa tetë minuta pasi ato ndodhin.

Menjëherë pas një shpërthimi, dielli nxjerr flluska gjigante plazme magnetike miliarda tonëshe që mund të arrijnë në Tokë brenda disa ditësh nëse orbita e saj është e favorshme.

Përveç teknologjisë së ndikimit, kjo ndikon edhe në dritat veriore, të njohura edhe si aurora borealis.

Ky aktivitet diellor tenton të ndjekë një cikël diellor 11-vjeçar, i cili mund të vërehet duke gjurmuar njolla të errëta në sipërfaqen e diellit të njohura si njolla diellore. Këto njolla shkaktohen nga energjia magnetike që ngrihet nga brendësia e diellit në sipërfaqen e tij.

Astronomët kanë gjurmuar njollat ​​e diellit për rreth katërqind vjet, duke u dhënë shkencëtarëve një grup të madh të dhënash për të punuar. Në fakt, gjurmimi i njollave të diellit është eksperimenti më i gjatë shkencor në histori.

Studiuesit nga universitetet në Rusi, Austri, Kroaci dhe Belgjikë përdorën këto të dhëna për të dalë me metodën e tyre të re të parashikimit të intensitetit të cikleve diellore.

Gjatë një cikli tipik diellor, numri i njollave diellore në sipërfaqen e diellit rritet, përpara se të arrijë kulmin gjatë ‘maksimumit diellor’ dhe më pas të bjerë përsëri në mënyrë të vazhdueshme.

Ekipi zbuloi se ata mund të parashikonin amplituda e një cikli nga të dhënat mbi shkallën e rritjes së aktivitetit të njollave të diellit gjatë fazës së parë ose ‘ngritjes’ të atij cikli.

Bashkautorja e studimit dhe e diplomuar në universitetin Skoltech në Rusi, Olga Sutyrina shpjegoi: “Ne mund të parashikojmë amplituda e ciklit vazhdimisht gjatë zhvillimit të fazës ngjitëse të një cikli diellor dhe të përditësojmë parashikimin kur vlera e fundit e normës së rritjes është më e madhe. se ai i mëparshmi.’

Kjo është e mundur vetëm për shkak të grupit të pasur të të dhënave të disponueshme për shkencëtarët, shtoi bashkëautori i studimit dhe kreu i Qendrës Botërore të të Dhënave në Observatorin Mbretëror të Belgjikës, Frédéric Clette.

Marrja në konsideratë e dy hemisferave të diellit veç e veç rriti gjithashtu parashikimet e ekipit. Kjo për shkak se kjo i lejon studiuesit të kapin ‘sjelljen asimetrike dhe jashtëfazore’ të evolucionit të fushës magnetike të diellit në dy polet e tij, tha Astric Veronig, bashkëautor i studimit dhe profesor në Universitetin e Grazit në Austri. Astrid Veronig.

Kjo metodë e re parashikuese, e cila është botuar në Astronomy & Astrophysics, do të na ndihmojë të “përgatitemi në rast të një ngjarjeje ekstreme të motit në hapësirë”, shtoi bashkëautori dhe studenti i doktoraturës Skoltech, Shantanu Jain.

“Me rritjen e varësisë nga teknologjia në shekullin e 21-të, një ngjarje ekstreme e motit në hapësirë ​​mund të prishë jetën tonë të përditshme”, tha ai. “Megjithatë, teknikat efektive dhe të sakta të parashikimit të motit në hapësirë ​​mund të na ndihmojnë të parandalojmë skenarë të tillë.”