Koreja e Veriut është drejtuar nga familja Kim që kur u themelua pas Luftës së Dytë Botërore.

Ndryshimi në pushtet ka ndodhur vetëm dy herë, me udhëheqësin ulur që cakton një nga djemtë e tij që të jetë përgjegjësi tjetër pas vdekjes së tij.

Por këtë herë, ndërsa thashethemet lëvizin për shëndetin e liderit Kim Jong Un, nuk ka asnjë trashëgimtar të dukshëm, shkruan Bloomberg, përcjell Telegrafi.

Personi më i përshtatshëm për të marrë pushtetin mund të jetë motra e Kim Kim Jo Yong, e cila ka tejkaluar çdo rival të mundshëm në dinastinë e mbizotëruar nga meshkujt.

Por si mundet të zgjidhet udhëheqësi në Korenë e Veriut dhe cilat janë kriteret?

Si është zgjedhur udhëheqësi i ri?

Deri më tani zgjedhja ka qenë e drejtpërdrejtë.

Kim Il Sung, lideri i parë i instaluar nga Bashkimi Sovjetik, zgjodhi djalin e tij Kim Jong Il, i cili më vonë zgjodhi djalin e tij, kryetarin aktual.

Para tranzicionit, trashëgimtari është caktuar dhe zhvendoset në pozicione të spikatura në aparatin shtetëror, ndërsa makina e propagandës nis për të ndërtuar legjendën që do të mbështesë kultin e personalitetit.

Sa kohë zgjat?

Tranzicioni i parë u telegrafua me organet e shtetit duke u zotuar për besnikëri me Kim Jong Il që nga vitet 1970.

Kjo u bë zyrtare në vitin 1980 kur Kim Jong Il u ngrit në poste të larta në Partinë e Punës dhe ushtrinë në pushtet, duke u ngjitur në “liderin suprem” kur babai i tij vdiq në vitin 1994.

Herën e dytë, gjërat ishin pak më të nxituara për shkak të Shëndetit të dobët i Kim Jong Il.

Në vitin 2009, aparatet e larta ushtarake dhe ato partiake filluan të betohen për besnikëri ndaj Kim Jong Un dhe në shtator 2010, Kim Jong Un u emërua zyrtarisht në postet e tij të spikatura, ndërsa ishte ende në mesin e 20-ave.

Ai mori pushtetin e plotë në dhjetor të vitit 2011 kur vdiq Kim Jong Il.

A mundet dikush të kundërshtojë?

Fjala e fundit deri më tani i ka takuar liderit në pushtet dhe nuk ka pas vend për kundërshtime.

Zyrtarët e lartë e dinë që për të mbajtur statusin e tyre elitar, ata duhet të qëndrojnë pranë familjes Kim dhe kushdo që vë në dyshim haptas kualifikimet e udhëheqësit rrezikon që ata dhe familja e tyre të futen në një burg politik.

Madje, u deshën që Kim Jong Il dhe Kim Jong Un disa vjet për të gjetur bazën e tyre, duke konsoliduar fuqinë dhe pastruar ata njerëz që i panë si problematikë.

A mund të jetë udhëheqësi nga një familje tjetër?

Ndoshta, por makina e propagandës do të duhet të gjejë një mënyrë për të justifikuar një ndryshim në narrativën themelore të vendit.

Shteti funksionon nën atë që njihet si linja e gjakut e Mount Paektu, përcjell Telegrafi.

Mali në kufi me Kinën konsiderohet vendlindja mitike e popullit korean dhe në propagandën e Koresë së Veriut. Ai ishte gjithashtu baza e luftërave guerile të Kim Il Sung ndërsa ata luftuan revolucionin e tyre.

Kim Jong Il dhe Kim Jong Un u emëruan më vonë si udhëheqës të atij revolucioni, dhe kjo përdoret për të nxitur imazhin e familjes si një me status hyjnor dhe mbrojtës të zgjedhur të njerëzve.

A duhet që udhëheqësi të jetë mashkull?

Ndoshta jo. Nëse linja e gjakut është në gjendje të “mund” gjininë në këtë shoqëri patriarkale, motra e Kim është kandidati më i mundshëm për të marrë pushtetin.

Në shumë mënyra, Kim Yo Jong – i cili ka kaluar gati një dekadë të ngulitur në aparatin shtetëror – është pritur më mirë për të marrë rolin kryesor drejtues sesa ishte vëllai i saj.

Ajo është në fillim të viteve ’30 dhe ka qenë në krah të vëllait të saj në samite me presidentin e SHBA-së Donald Trump dhe presidentin Kinez Xi Jinping.

Trashëgimtarët e mundshëm meshkuj janë më të rinj ose kanë më pak ndikim në sallat e pushtetit.

Ideja e një kujdestari që shërben derisa fëmijët e Kim Jong Un janë mjaft të moshuar për të udhëhequr gjithashtu është lundruar nga vëzhguesit e jashtëm.

A duhet të ketë fëmijë?

Kim Jong Un mendohet se ka tre fëmijë, sipas inteligjencës së Koresë së Jugut, me moshën më të vjetër rreth 10 vjeç.

Nuk është përmendur asnjëherë për ta në mediat shtetërore.

Dennis Rodman, basketbollisti i shkëlqyeshëm që vizitoi Kim në Korenë e Veriut, tha që në vitin 2013 ai mbajti në krahë foshnjën e udhëheqësit, një vajzë me emrin Ju Ae.

Kush tjetër?

Kim Pyong Il, 65 vjeç, është djali i fundit i njohur i mbijetuar i themeluesit të Koresë së Veriut dhe u kthye në Pyongyang vitin e kaluar pas rreth katër dekadash jashtë si diplomat.

Por ai nuk ka qenë atje që nga fundi i viteve 1970 dhe nuk mendohet të ketë mbështetje të mjaftueshme për të bërë një kandidat për pushtet vetvetiu.

Choe Ryong Hae – kreu ceremonial i shtetit të Koresë së Veriut dhe drejtuesi numër 2 – mund të jetë një kandidat për kompromis ose kujdestar, nëse ndërmjetësit e pushtetit të vendit marrin rrugën e pasigurt për të zgjedhur një drejtues nga jashtë familjes Kim.

Djali i tij mendohet se është i martuar me Kim Yo Jong – motrën e udhëheqësit.

By I ZH

Leave a Reply