Shkencëtarët e Universitetit të Pittsburgh besojnë se mund të kenë gjetur vaksinë që neutralizon Covid-19. Sipas medieve ndërkombëtare, shkencëtarët thonë se ata e kanë testuar vaksinën tek minjtë, dhe kanë vënë re se ajo ka prodhuar antitrupa specifike për SARS-cov-2 në sasi që ata besojnë se mund të jenë të mjaftueshme për të neutralizuar koronavirusin.

Bëhet fjalë për pittcovacc, emri i shkurtuar i Vaksina Pittsburgh Coronavirus që sipas shkencëtarëve funksionon njësoj si një goditje kundrejt gripit, duke përdorur copa të proteinave virale të bëra në laborator për të forcuar imunitetin. Kur u testua në minj, pittcovacc krijoi një rritje të antitrupave kundër SARS-cov-2 brenda dy javësh nga marrja e trajtimit.

Si funksionon PittcovaCC?

Pittcovacc është një vaksinë në formë letre e llojit bandazh që vendoset mbi lëkurë dhe vepron kundër koronavirusit. Mendohet se vaksina do jetë e lirë, e thjeshtë dhe mund të prodhohet shpejt në një shkallë të madhe. Ajo është e përbërë nga 400 mikrogjilpëra që shkrihen në lëkurë brenda 2-3 minutave dhe lëshojnë antigjenin, proteinën e veçantë e quajtur ‘spike’ që ndihmon në gjenerimin e antitrupave dhe lufton koronavirusin brenda tre javësh, derisa Covid-19 neutralizohet.

Flasin shkencëtarët

“Ne kemi pasur përvojë të mëparshme në SARS-cov në 2003 dhe MERS-cov në vitin 2014. Këto dy viruse, të cilat janë të lidhura ngushtë me SARS-cov-2, na mësojnë se një proteinë e veçantë, e quajtur një proteinë spike, është e rëndësishme për nxitjen e imunitetit kundër virusit. Ne e dinim saktësisht se ku dhe si mund ta luftojmë këtë virus të ri. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të financoni studimin e vaksinave. Asnjëherë nuk e dini nga do të vijë pandemia tjetër,”- tha një nga shkencëtarët Andrea Gambotto, profesor i asociuar i kirurgjisë në Shkollën e Mjekësisë Pitt.

“Aftësia jonë për të zhvilluar me shpejtësi këtë vaksinë ishte një rezultat i shkencëtarëve me ekspertizë në fusha të ndryshme të kërkimit që punojnë së bashku me një qëllim të përbashkët,”- tha Louis Falo, MD, Ph.D., profesor dhe kryetar i dermatologjisë në Pitt’s Shkolla e Mjekësisë dhe UPMC.

Shkencëtarët thonë se muajt e ardhshëm ata mund të fillojnë aplikimin klinik tek njerëzit dhe se po presin vetëm nje miratim nga ana e Administratës së Barnave të Sh.B.A-së.

“Testimi tek pacientët zakonisht do të kërkonte të paktën një vit dhe ndoshta më gjatë,” tha Falo. “Kjo situatë e veçantë është e ndryshme nga gjithçka që kemi parë ndonjëherë, kështu që ne nuk e dimë se sa kohë do të zgjasë procesi klinik i zhvillimit. Rishikimet e njoftuara së fundmi në proceset normale sugjerojnë se mund të jemi në gjendje ta përparojmë këtë më shpejt.”

Mbi 1 milionë njerëz janë tashmë të infektuar me COVID-19 në të gjithë botën, ndërsa numri i viktimave ka shkuar në 53,238. Lajm i mirë është 213,133 persona kanë fituar betejën me COVID-19. Tashmë epiqendra e virusit është Europa, ku tri shtetet më të prekura janë Franca, Italia dhe Spanja.

By I ZH

Leave a Reply