Lajme

Pranvera e Florescencizmit, një vizion për një botë të prekur nga COVID 19

26 maj 2021 – Artistja ndërkombëtare Lida Sherafatmand po fillon një kolektiv artistësh i cili do të organizojë një ekspozitë dixhitale që ka filluar nga 29 maj në Instagram.

Pranvera e Florescencizmit do të prezantojë një brez të ri artistësh të cilët kanë bashkë-nënshkruar manifestin artistik të iniciuar nga Lida duke përparuar etosin e Florescencizmit. I lëvizur nga një impuls për të reaguar ndaj krizave të theksuara nga pandemia, kolektivi artistik dëshiron të projektojë një vizion të ri, duke u përballur me sëmundjet e shkaktuara nga pandemia dhe magjepsja e skenës së artit bashkëkohor me dhunën dhe pesimizmin.

“Florescencizmi ka të bëjë me përdorimin e sinergjive pozitive në aktin e krijimit artistik në shërbim të të tjerëve. Kjo gjeneratë e re e artistëve eksploron shprehje të ngrohtësisë, kujdesit dhe bukurisë. Etosi i përshkruar në manifestin tonë pasqyron vlerat e pozitivitetit të një brezi krejt të ri” – tha Lida Sherafatmand për lindjen e kësaj lëvizje artistike nën siglën e Florescensism.

Ndërsa pandemia e vazhdueshme ende parandalon njerëzit të mblidhen, kolektivi Florescencist do të organizojë shfaqjen e tyre të parë artistike së bashku me disa ngjarje dixhitale në Instagram.

Duke u përballur me epokën COVID me bukurinë dhe vetë-ndërgjegjësimin, kolektivi dëshiron të ofrojë një vend të shenjtë nga një botë e çmendur brenda artit të tyre për të rigjeneruar qenien e dikujt. Duke përdorur njohuritë neuroestetike, elementet organike dhe natyrore të botës, artistët propozojnë një vizion optimist për të ardhmen e artit dhe shoqërisë në përgjithësi.

“Ne menduam se skena e artit bashkëkohor ka kaluar në një moçal shkatërrimi dhe negativiteti. Duke e rreshtuar veten me lëvizjen e dukshme florescentiste, ne duam ta ekuilibrojmë këtë me shprehje të ngrohtësisë dhe kujdesit” – thotë Milko Nestoroski, bashkëautor i evenimentit.

Përveç ekspozitës, një atelie florescensicm e vendosur në qytetin e bukur të Strugës mikpritës i festivalit më të vjetër ndërkombëtar të poezisë dhe i vendosur në Maqedoni do të ftojë publikun të marrë pjesë në punëtoritë e meditimit. Frymëzimi artistik mund të nxitet nga përsiatja e vetvetes së brendshme dhe kjo është një nga idetë e shumta të mbrojtura nga manifesti Florescentist. Kjo seri ngjarjesh do të lejojë gjithashtu takime dixhitale midis kolektivit dhe publikut.

Shënime për redaktorët

Ekspozita do të hapet dixhitalisht me një shfaqje të drejtpërdrejtë në Instagram në 29 maj në 14:30.