Njoftim për shtyp

1 Nëntor 2021 – Artistja ndërkombëtare Lida Sherafatmand, e cila jeton në Strugë, së bashku me artistin strugan Milko Nestoroski po promovojnë një çmim të ri mjedisor. Në qershor të vitit të kaluar, dy artistët hapën studion e tyre në tregun e qytetit dhe që atëherë janë aktive në projekte të ndryshme kulturore.

Duke ndërthurur kulturën dhe ekologjinë, ato ofrojnë një portret profesional si shpërblim për pastrimin e bishtave të cigareve nëpër qytet.

Djegiet e hedhura në plazhe çojnë në ndotjen e ujit dhe cilësinë e tij dhe ndikojnë në botën ujore. Ato gjithashtu shkaktojnë ndotje të ajrit dhe ndikojnë në zinxhirin ushqimor, paraqesin kërcënim për mjedisin dhe mund të shkaktojnë zjarre në pyje. Si rezultat, flora dhe fauna vuajnë. (Burimi: https://tobaccofree.ku.edu/sites/tobaccofree.ku.edu/files/images/general/Tobaccos-Impact-on-the-Environment.pdf )

Agjencia për Mbrojtjen e Mjedisit e klasifikon tymin e duhanit në ajër, ose “pirjen pasive të duhanit”, si kancerogjen të klasës A në të njëjtën kategori si asbesti dhe radoni, të cilët dihet se shkaktojnë kancer te njerëzit. Grimcat vdekjeprurëse qëndrojnë në ajër aq gjatë sa të thithen në mushkëri. (Burimi: Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve; Qendra Kombëtare për Parandalimin e Sëmundjeve Kronike dhe Promovimin e Shëndetit; Repace Association, Inc. – Secondhand Smoke Consultants).

Artistët Lida dhe Milko besojnë se kultura, mjedisi dhe ekonomia duhet të punojnë krah për krah, së bashku, në mënyrë që mirëqenia e njerëzve dhe mjedisi ku ata jetojnë të jenë gjithmonë prioritet. Studio e tyre “Kandilka”, studio e Florescencizmit e ka marrë emrin e një prej luleve tipike për Strugën e cila duket si mjellma dhe pasqyron praninë e mjellmave, liqenit dhe lumit në Strugë. Termi “florescencism” është koncepti i tyre artistik që ndërthur socialin dhe natyrën përmes një kujdesi të veçantë. Duke theksuar procesin e lulëzimit dhe transformimin ekzistues, ai thekson potencialet krijuese të njeriut kur përballet me sfida të brendshme dhe të jashtme. Me këtë mënyrë të menduari, përmes këtij projekti, dy artistët i ofrojnë artin e tyre mbrojtjes së mjedisit.

Përshkrimi i çmimit:

Çmimi do të jepet çdo muaj për 12 muajt e ardhshëm, duke filluar nga Nëntori 2021. Çdo muaj do të përzgjidhen dy fitues, sipas numrit të çmimeve që kanë mbledhur. Ata do të kenë mundësinë të marrin një portret pikturë njëngjyrëshe falas të çdo personi sipas dëshirës së tyre, të realizuar ose nga Lida Sherafatmand ose Milko Nestoroski.

Si mund të merrni pjesë?

Për të marrë pjesë, duhet të grumbulloni bishtat e cigareve nga hapësirat publike në një shishe plastike dhe më pas t’i çoni në studion e Florescenizmit (kati i dytë i tregut të qytetit në Strugë), para datës 26 të çdo muaji. Dy të parët që kanë grumbulluar më shumë çmime do të shpërblehen me një portret falas. Para se të vini në studio, informoni artistët duke telefonuar në numrin 078/249 250 ose duke dërguar një e-mail në: info@lida.gallery, ose

https://www.facebook.com/AtelierFlorescencism

Të bashkangjitur janë disa shembuj të portreteve të realizuara nga Lida Sherafatmand dhe Milko Nestoroski.


Portrete të realizuara nga Lida Sherafatmand.  Për më shumë informacion mbi punën e saj vizitoni faqen e saj: www.lida.gallery

Portrete të realizuara nga Milko Nestoroski. Për më shumë informacion rreth punës së tij vizitoni faqen e tij në Facebook: https://www.facebook.com/milkonestor

BiMedia

By I ZH