Mjekët, ushtria, policia, punonjës të mediave. Të gjithë shkojnë të punojnë në kohë pandemie dhe në rrezik nga koronavirusi. Covid 19 nuk zgjedh profesion, gjini, pozitë pune. Stafi mjekësor janë në ballë të luftës kundër virusit. Doktor Kiril Atanasov ka mbi 35 vjet përvojë në dermatologji. Numri i pacientëve me sëmundje të lëkurës është ulur, por në ambulancën e tij, ka edhe një departament të mjekësisë së përgjithshme. Tani në pjesën më të madhe komunikimi me pacientët realizohet me telefon, dhe ata me probleme të lëkurës që vijnë për kontroll duhet të përgjigjen në këtë si vijon:

Para se të hyjnë për ekzaminim, i pyes nëse kanë ndonjë simptomë. A kanë ethe, a kanë qenë në kontakt me një pacient, a kanë pasur simptoma të përgjithshme si ethe, kollë?-theksoi Kirill Atanasov, Doktor.

Me rastin e Ditës Botërore të Shëndetit Atanasov u dërgoi një mesazh kolegëve.

Me fat. Le të jenë të gjithë me shëndosh e mirë dhe asgjë më shumë “-theksoi Kirill Atanasov, Doktor

Policët gjithashtu luajnë një rol të rëndësishëm në trajtimin e koronavirusit. Ata kontrollojnë ndalimin e lëvizjes së qytetarëve, monitorojnë nëse respektohen vendimet e izolimit, dhe për këtë arsye rreziku që dikush të sëmuret me koronavirus midis tyre është më i lartë. Tashmë ka të infektuar, por ka edhe një polic të vdekur. Masat e mbrojtjes janë në nivelin më të lartë, pretendojnë nga Ministria e Brendshme.

Që nga fillimi i virusit, Ministria e Brendshme i siguroi dezinfektuesit e nevojshëm si dhe xhel për duar.  Shërbimet kompetente në Ministri kanë përgatitur një udhëzim ku parashikohen procedurat dhe mënyra në të cilën nëpunësit e policisë do të kryejnë punët e policisë në nivel të lartë të sigurisë”-tha Shefik Bajrami, Ndihmës i Drejtorit të Byrosë së Sigurisë Publike.

Pandemia gjithashtu mobilizoi ushtrinë. Ushtarët ruajnë objektet kryesore në vend, por as ata nuk janë imun ndaj virusit.

Që nga dita e parë kur u shpall epidemia, ushtria ka qenë në ballë të sigurimit të objekteve vitale, siç jemi tani përpara Parlamentit. Për mbrojtjen tonë ne mbajmë pajisje mbrojtëse, maskë mbrojtëse. Ne jemi këtu për të kryer detyrat dhe përgjegjësitë tona me ndërgjegje, ndershmëri dhe përgjegjësi”-pohoi Natasha Peshevska, Policia ushtarake.

Media gjithashtu kanë një rol. Kameramanët dhe gazetarët raportojnë çdo ditë nga terreni mbi ngjarjet që lidhen me koronavirusin.

Njëqind për qind nuk ka mbrojtje, as nuk do të ketë. Ajo që mund të bëjmë është të mbajmë një maskë, të veshim dorëza, t’i kushtojmë vëmendje distancës midis nesh. Vetëm kjo mbetet një mënyrë për të mbrojtur veten. Unë nuk shoh asnjë mënyrë tjetër. “Çdo ditë ti dhe unë jemi jashtë në terren dhe ne duhet të punojmë”-tha Ognen Çançareviq, Gazetar.

Të katër që i regjistruam sot kishin të njëjtin mesazh, qytetarët të qëndrojnë në shtëpi dhe kështu të prishet zinxhiri i përhapjes së infeksionit.

By I ZH

Leave a Reply