Shëndetësi

Maskat zvogëlojnë performancën e njerëzve të shëndetshëm

Veshja “me mbrojtje nga goja dhe hunda” zvogëlon aftësinë fizike të personave të shëndetshëm, sugjeron një ekzaminim nga Spitali Universitar Leipzig.

Në botën e punës, kjo shtron pyetjen nëse njerëzit që bëjnë punë fizike me maskë duhet të bëjnë pushime më shpesh se më parë, transmeton Telegrafi.

Mjekët theksuan se kërkesa për maskë në Gjermani është megjithatë e lartë.

Ekspertët përdorën dy lloje maskash për fytyrën për ekzaminimin e tyre – maska ​​kirurgjikale dhe të ashtuquajturat maska ​​FFP2, të cilat përdoren kryesisht nga personeli mjekësor.

Matjet u kryen duke përdorur të ashtuquajturën spiroergometria, në të cilën pacientët, ose në këtë rast personat e testimit, ushtroheshin fizikisht në një biçikletë të palëvizshme, një të ashtuquajtur ergometër ose një rutine.

Më pak ajër

Maskat dëmtojnë frymëmarrjen, veçanërisht vëllimin dhe shpejtësinë më të lartë të ajrit gjatë nxjerrjes. Forca maksimale e mundshme në ergometër u ul në mënyrë të konsiderueshme.

Mbrojtja e gojës dhe hundës është e vlefshme për të parandaluar ose ngadalësuar përhapjen e mëtejshme të pandemisë së koronës, por ne thjesht paguajmë një çmim për të.