Në kulmin e pandemisë së koronavirusit, ashtu si të gjitha bizneset edhe biznesi i Pat Marmo në Brooklyn të New York-ut është në krizë. Ai ka një shtëpi funerali, për të cilin thotë së përpiqet në maksimum për të përmbushur kërkesat e qytetarëve.

Teksa jep intervistë, Marmo shëtit në biznesin e tij mes 20 apo më shumë personave të vdekur.

“Ata nuk janë trupa, ata janë baba, janë nënë, janë gjyshe. Ata janë njerëz”, tha Pat Marmo.

Dy telefonat e tij celularë dhe linja e zyrës kumbojnë vazhdimisht, pa pushim. Në fillim të çdo bisede ai u kërkon falje familjeve dhe u lutet atyre të insistojnë që spitalet t’i mbajnë të dashurit e tyre të vdekur për sa kohë të jetë e mundur.

Kompania e tij është e pajisur për të trajtuar 40 deri në 60 raste në të njëjtën kohë.

“Kjo është një gjendje e jashtëzakonshme. Ne kemi nevojë për ndihmë”, tha ai.

Marmo tregoi për Associated Press(video) se sa e rëndë është bërë situata.

Ai ka rreth 20 trupa të balsamosur dhe të grumbulluar në rafte në bodrum dhe disa trupa të tjerë i ka në një dhomë tjetër me kondicionerë.

Ai vlerësoi se më shumë se 60% kishin vdekur nga koronavirusi i ri. Për shumicën e njerëzve, virusi shkakton simptoma të buta ose të moderuara, por për disa, veçanërisht të moshuarit më të vjetër dhe njerëzit me probleme shëndetësore ekzistuese, mund të shkaktojë sëmundje më të rënda dhe të çojë në vdekje.

“Është surreal,” tha ai.

Spitalet në Neë York kanë përdorur kamionë frigoriferikë për të ruajtur të vdekurit dhe Marmo po përpiqet të gjejë një të tillë për të përballuar nevojat e qytetarëve.

Ai gjithashtu shpreson se Agjencia e Mbrojtjes së Mjedisit do të heq rregulloret që kufizojnë orët që mund të veprojnë krematoriumet.

“Kam nevojë për dikë që të më ndihmojë. Ndoshta më udhëzojnë në një mënyrë që unë të mbaj një rimorkio frigoriferike që mund ta mbaja dhe të mbikëqyrja”, tha ai.

Patrick Kearns, një drejtor i funeralit të gjeneratës së katërt në Queens, tha se industria ku ai punon kurrë nuk ka përjetuar diçka të tillë. Biznesi i Kearns në Rego Park është vetëm disa minuta nga Spitali Elmhurst, një pikë e nxehtë në qytet, i cili vetë është shfaqur si epiqendra e shpërthimit të SHBA.

Ashtu si Marmo edhe Kearns kanë marrë masa duke inprovizuar dhoma të vogla frigoriferike.

Edhe drejtorë të tjerë të funeralit i thanë Associated Press se këtë javë ishin të përgatitur të merrnin masa të ngjashme.

By I ZH

Leave a Reply