Ne, ministrat e jashtëm të vendeve anëtare të NATO-s, po takohemi sot, në një gjendje të pandemisë së paparë që prek aleatët dhe partnerët dhe duke imponuar një çmim të lartë në jetën e humbur.

1. Ne, ministrat e jashtëm të vendeve anëtare të NATO-s, po takohemi sot, në një gjendje të pandemisë së paparë që prek aleatët dhe partnerët dhe duke imponuar një çmim të lartë në jetën e humbur, si dhe një tronditje të papritur dhe të rëndë për ekonomitë tona. Ne i urojmë ngushëllimet më të thella të gjithë viktimave të koronavirusit (COVID-19) dhe të gjithë atyre që preken nga pasojat e tij. Ne i pranojmë profesionistët e shëndetit, si dhe të gjithë të tjerët që janë në ballë të luftës sonë kundër virusit. Këto përfshijnë burra dhe gra me uniformë që vazhdojnë të punojnë çdo ditë për sigurinë tonë kolektive. Dhe ne falënderojmë qytetarët tanë për kuptimin se të punojmë së bashku do ta mposhtin më shpejt këtë sfidë dhe do të shpëtojmë jetë.

2. NATO po kryen funksionin e saj. Aleatët mbështesin njëri-tjetrin – përfshirë stafin mjekësor, shtretërit spitalor, pajisjet jetike mjekësore, si dhe praktikat dhe idetë më të mira për të luftuar këtë sëmundje vdekjeprurëse. Ne kryejmë transportin ajror të furnizimeve mjekësore kryesore në të gjithë botën, materialet thelbësore dhe pajisjet kryesore nga burimet ushtarake dhe civile, dhe drejtojmë njohuritë dhe burimet tona mjekësore, shkencore dhe teknologjike për të ndihmuar në dhënien e përgjigjeve inovative. Aleatët gjithashtu po punojnë së bashku për të siguruar qasjen e publikut në informacion transparent, në kohë dhe të saktë, i cili është thelbësor për tejkalimin e kësaj pandemie dhe luftimin e dezinformatave. Për shkak se kemi nevojë për një qasje të koordinuar dhe gjithëpërfshirëse, NATO po punon ngushtë me organizata të tjera ndërkombëtare, përfshirë Kombet e Bashkuara, Organizatën Botërore të Shëndetit dhe Bashkimin Evropian.

3. Edhe kur bëjmë absolutisht çdo përpjekje për të ndaluar dhe tejkaluar këtë sfidë, NATO mbetet aktive, e përqendruar dhe e gatshme për të kryer detyrat e saj thelbësore: mbrojtjen kolektive, menaxhimin e krizave dhe sigurinë e përbashkët. Aftësia jonë për të udhëhequr operacionet tona dhe për të garantuar mbajtjen dhe mbrojtjen kundër të gjitha kërcënimeve me të cilat përballemi nuk është në diskutim. Sot kemi marrë vendime shtesë për të forcuar rolin e NATO-s në përballjen me sfidat e tanishme dhe të ardhshme të sigurisë.

4. Ne mirëpresim RMV si aleati i 30-të i NATO-s. Ndërsa përballemi me këtë sfidë të paparë, 30 kombet tona qëndrojnë së bashku në solidaritet dhe unitet transatlantik.

Deklarata e Ministrave të Punëve të Jashtme të shteteve anëtare të NATO-s, botuar pas takimit të tyre në 2 Prill 2020. /BiMedia/

By I ZH

Leave a Reply