History

Patrioti që u shua si armik i Shqipërisë, sepse fliste për Kosovën dhe kundërshtonte Jugosllavinë

Nga: Xhorxhia Anxhara Kol Rodhe (stërgjyshi) u lind në vitin 1883, në një familje të thjeshtë samarpunuesish në Korçë. Që në moshë të re u ndoq nga xhonturqit për idetë e pavarësisë. Në vitin 1902, xhonturqit e arrestojnë dhe e mbyllin në burgun e Himarës. Del dhe mbërrin në Odesë e shkon deri në Siberi […]

History

Përgatitjet për pavarësi dhe qëndrimet që paraqiti Hasan Prishtina para britanikëve

Me 10 mars 1912, nënkonsull britanik në Shkup, Walter Peckham, dërgoi një raport në Foreign Office në të cilin përshkroi situatën në Shqipëri dhe vizitën e ministrit të brendshëm otoman në Kosovë. Ministri otoman, Haxhi Adil Beu, shpresonte se me reformat e paralajmëruara do t’i joshte shqiptarët të cilët në Kosovë po bënin përgatitjet përfundimtare […]

History

Politikani francez për Skënderbeun: Hero, mbret dhe simbol i shqiptarëve

Në faqen n°314 të librit me titull “Histoire de la Turquie II – Historia e Turqisë II”, të poetit, romancierit, dramaturgut dhe politikanit të njohur francez, Alphonse De Lamartine, botuar në Paris në 1862, gjejmë një përshkrim të veçantë për heroin tonë kombëtar, Gjergj Kastriotin, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – […]

History

Ishte shqiptari më i kërkuar nga Amerikanët, fliste 18 gjuhë

Në vitet ’20 në Shqipëri do të vinte një mision amerikan që do të angazhohej për të kapërcyer pasojat e Luftës së Parë Botërore. Misionarët e Kryqit të Kuq Amerikan do të ofronin strehim, ushqim, vizita mjekësore e arsimim për popullatën shqiptare Shqiptari i shumëkërkuar nga misionarët amerikanë në vitet ’20: Ai është një xhevahir, […]

History

​40 vjet nga vdekja e Titos

Sot mbushen 40 vjet nga vdekja e komunistit Josip Broz-Titos, drejtues i lëvizjes partizane në Jugosllavinë e dikurshme. Pas Luftës së Dytë Botërore, Tito qeverisi vendin për 35 vjet deri në vdekjen e tij. U lind në Kumrovec, Zagorje të Kroacisë, në një familje të përzier kroate-sllovene, më 4 maj 1892. Si një komandant ushtarak […]

History

Artikull i vitit 1938, në “Përpjekjen shqiptare”: Origjina e popullit shqiptar!

Një shkrim i Mustafa Krujës botuar në revistën “Përpjekja shqiptare” në maj të vitit 1938, me titullin “Origjina e popullit shqiptar”, ende ruan një dozë aktualiteti sa i takon temave të debatit historik. Siç e thotë në mbyllje të shkrimit të tij Kruja, “Qëllimi praktik i këtij shkrimi âsht me bâmë të njohun shqiptarit veten […]