Një numër i kompanive të mëdha të teknologjisë, përfshirë Apple dhe Meta thuhet se kanë dorëzuar të dhënat e përdoruesve privatë te hakerat. Kompanitë hoqën dorë nga të dhënat në përgjigje të kërkesave ligjore të falsifikuara nga hakerat që pretendonin se ishin zyrtarë të zbatimit të ligjit, pretendon një raport nga Bloomberg. Informacioni privat i dorëzuar vitin e kaluar përfshinte adresat, numrat e telefonit dhe adresat IP.

Hakerët thuhet se përdorën kërkesa të falsifikuara për të dhëna urgjente për të siguruar informacionin, raportoi Bloomberg duke cituar tre burime të paidentifikuara. Apple dhe Meta nuk e konfirmuan apo mohuan raportin, por në vend të kësaj na drejtuan se si i trajtojnë kërkesat e zbatimit të ligjit.

“Ne shqyrtojmë çdo kërkesë të të dhënave për mjaftueshmërinë ligjore dhe përdorim sisteme dhe procese të avancuara për të vërtetuar kërkesat e zbatimit të ligjit dhe për të zbuluar abuzimet,” tha zëdhënësi i Meta Andy Stone.

Ne bllokojmë llogaritë e njohura të komprometuara që të bëjnë kërkesa dhe punojmë me organet e zbatimit të ligjit për t’iu përgjigjur incidenteve që përfshijnë kërkesa të dyshuara mashtruese, siç kemi bërë në këtë rast,” shtoi ai.

Apple vuri në dukje Udhëzimet e saj për Zbatimin e Ligjit, i cili thotë se “nëse një qeveri ose agjenci e zbatimit të ligjit kërkon të dhëna të klientit në përgjigje të një Kërkese të Informacionit të Qeverisë së Urgjencës dhe Zbatimit të Ligjit, një mbikëqyrës për qeverinë ose agjentin e zbatimit të ligjit që ka paraqitur Qeverinë dhe Ligjin e Urgjencës Kërkesa e Informacionit për Zbatimin mund të kontaktohet dhe t’i kërkohet të konfirmojë Apple se kërkesa e urgjencës ishte legjitime,’

Sipas Bloomberg, disa nga hakerat mund të jenë të mitur të vendosur në SHBA dhe MB, me një ndoshta pas sulmeve kibernetike të fundit Lapsus$ ndaj Microsoft, Samsung dhe Nvidia. Policia e Londrës që atëherë ka arrestuar shtatë adoleshentë në lidhje me grupin.

Kërkesat e rreme të të dhënave të urgjencës po bëhen gjithnjë e më të zakonshme, sipas blogut të njohur të sigurisë Krebs on Security.

Siç vëren Krebs, shumica e aktorëve të këqij që kryejnë këto kërkesa të rreme janë në të vërtetë adoleshentë.

Meta dhe Apple nuk janë të vetmet kompani të njohura që u janë dërguar kërkesa për të dhëna të rreme. Bloomberg thotë se hakerët kontaktuan gjithashtu Snap dhe Discord me kërkesa të falsifikuara.