Dymbëdhjetë vjet pasi Joe Biden u betua si nënpresident i shpresës dhe ndryshimit, shpresa është në mungesë dhe nevoja për ndryshim është edhe më emergjente.

Progresistët kanë një mundësi të rrallë për të miratuar agjendën e tyre, por ata do të duhet të luajnë llojin e topit të fortë nga i cili janë mbështetur në të kaluarën, sepse Biden, vazhdon të dërgojë mesazhe konfliktuale. Për çdo premtim të ndryshimit transformues, ai sinjalizon një dëshirë për të qetësuar partinë republikane që synon shkatërrimin e presidencës së tij.

Sipas News Week, synimet vështirë se mund të ishin të larta: Një në çdo njëmijë amerikanë kanë vdekur nga koronavirusi, por ende nuk ka mbaruar. Ekonomia zyrtarisht është ende e qetë, por miliona përballen me dëbim, falimentim dhe uri. Edhe demokracia amerikane është nën rrethim të paparë nga një lëvizje kryengritëse e inkurajuar nga presidenti në largim dhe besnikët e tij në Kongres.

Barack Obama dhe Joe Biden

Rruga përpara është e vështirë të parashikohet mes mjegullës të luftës së kulturës, luftës politike dhe kërcënimit të një lufte civile në jetën reale. Por është e qartë se Biden është në një udhëkryq dhe është ende i pasigurt se në cilën rrugë duhet të shkojë. Ai mund të ndjekë Barack Obaman, i cili ndoqi dy rregulla miqësi dhe kompromis, duke akomoduar fuqinë e korporatave. Ose ai mund të shkojë drejt shtegut të Franklin Delano Roosevelt, i cili bëri betejë me oligarkinë, qëndroi poshtë fashizmit dhe mirëpriti urrejtjen e të pasurve.

Një gjë që nuk mund të bëjë është të përpiqet të shkojë në të dy drejtimet. Mësimi i administratës Obama është se ju mund të keni qetësi ose progres transformues, por nuk mund t’i keni të dyja.

Obama fitoi fushatën e vitit 2008 pavarësisht se u quajt në mënyrë të rreme një socialist i lindur në të huaj i vendosur për rishpërndarje radikale dhe mori detyrën kur kishte ndarje dhe skamje.

Barack Obama dhe Joe Biden

Psikika e Amerikës u dëmtua nga Lufta e Irakut dhe ekonomia jonë u copëtua nga një krizë financiare që shkatërroi miliona jetë. Ishte momenti i tij FDR, të cilin ai e përdori jo për të krijuar një marrëveshje të re që ribalancoi marrëdhëniet midis kapitalit dhe punës, por për të mbështetur “status quo” në vend.

1.Ai mbështeti programin e shpëtimit të bankës së paraardhësit të tij, por më pas e përfundoi atë në emër të uljes së deficitit në vend që ta ridrejtojë atë për të ndihmuar pronarët e shtëpive që luftonin.

2.Ai shtyu një projekt-ligj stimulues, por ishte shumë i vogël, i cili përfundoi duke dhënë një nga rikuperimet më të ngadalta të historisë amerikane.

3.Ai premtoi një ndryshim nga një administratë e Bushit që ishte përpjekur të privatizonte Sigurimet Shoqërore, por më pas formoi komisionin e tij në përpjekje për të shkurtuar programin.

4.Ai mbështeti një version pak më liberal të reformës republikane të kujdesit shëndetësor, por u largua nga një luftë më e diskutueshme për një opsion të sigurimit shëndetësor publik për të gjithë.

5.Ai bëri thirrje të ashpra në Wall Street, por administrata refuzoi të ndjekë penalisht drejtuesit e bankave, refuzoi të detyrojë institucionet financiare të pranojnë humbjet e hipotekave dhe refuzoi të shkatërronte bankat më të mëdha.

6.Dhe ai në mënyrë efektive mbrojti administratën e George W. Bush nga çdo hetim sistematik i gënjeshtrave të saj të Luftës në Irak dhe regjimit të saj të paligjshëm të torturave, nga një besim që ne duhet të shohim përpara në krahasim me shikimin prapa.

Përmes të gjithave, Obama gëzoi adhurimin e votuesve liberalë dhe pranimin e progresistëve të Kongresit, të cilët shpesh përmbaheshin nga një konfrontim me Shtëpinë e Bardhë edhe kur administrata e Obamës ishte duke “avulluar” agjendën e saj.

Duke kërkuar vazhdimisht gjuhë të përbashkët me republikanët, Obama mund të ketë pritur një miqësi në këmbim. Në vend të kësaj, ata i dhanë atij pak vota dhe ofruan edhe më pak fjalë lavdërimi. Pastaj ata dorëzuan një ndërprerje afatmesme që përfundoi në mënyrë efektive mundësinë e ndryshimit transformues. Obama më vonë do të shkruante se ai shmangu një goditje në Wall Street sepse kjo mund të kishte kërkuar dhunë ndaj rendit shoqëror.

Kjo nderim për “status quo” dhe respekt për Wall Street pas krizës financiare dhe shkrirjes së banesave  në fund të fundit ndihmoi në krijimin e kushteve të reagimit për ngritjen e Trump.

Një pikë e të dhënave sugjeronte një lidhje të drejtpërdrejtë: Në një të tretën e qarqeve që u kthyen nga Obama te Donald Trump, kishte pasur një rritje në numrin e banorëve, hipotekat e të cilëve nuk kishin gjetur zgjidhje që në 2016, sipas një studimi nga Qendra Amerikane për Përparim.

Barack Obama dhe Joe Biden

Ne duhet të investojmë në shpenzime të deficitit

Një dekadë më vonë, është e paqartë se çfarë nxori Biden nga përvoja me Obamën.

Në disa momente, ai duket se më në fund po tërhiqet nga rekordi i tij dekada i gjatë si një fajkon fiskal që shkurton buxhetin, në vend që të bënte fushatë për të zgjeruar Sigurimet Shoqërore, duke përqafuar idenë e kontrolleve stimuluese dy mijë dollarëshe dhe së fundmi duke deklaruar se “ne duhet të investojmë në shpenzimet e deficitit në mënyrë që të gjenerojë rritje ekonomike.“

E megjithatë në momente të tjera ka bërë të kundërtën. Ai fillimisht u bëri thirrje ligjvënësve demokratë të pranojnë një plan stimulues pa kontroll stimulues. Dhe në mënyrë të qartë, tetë ditë pasi një kryengritje e dhunshme e krahut të djathtë në Capitol Hill kishte dëbuar republikanët, ai ringjalli dhe shpërbleu partinë duke sinjalizuar se  edhe pse nuk ka nevojë për vota republikane  ai do të preferonte të zgjidhte një marrëveshje me ta në fillim të atij legjislacioni stimulues sesa përdorimi i taktikave të pamëshirshme legjislative për të miratuar një projektligj më të fuqishëm vetëm me mbështetjen demokratike.

Ky version i Bidenit hesht thirrjet për veprim të guximshëm dhe në mënyrë refleksive vlerëson GOP. Ai ka pohuar se sapo Trump të jetë larguar, udhëheqësit republikanë do të kishin një “epifani” dhe papritmas do të mësonin të punonin së bashku me demokratët. Ai gjithashtu thuhet se ka sugjeruar se nuk është i interesuar të hetojë zemërimet e administratës Trump, duke vazhduar të thotë “ne kemi nevojë për një Parti Republikane” dhe ai premtoi kohët e fundit se “unë kurrë nuk do të turpëroj publikisht” ligjvënësit e GOP.

Por ky është paradoksi: Në një Kongres të ngushtë të ndarë, Biden pothuajse me siguri nuk do të jetë në gjendje të bëjë investime të mëdha publike nëse kundërshton konfliktin. Kalimi i një agjende të guximshme ka të ngjarë të kërkojë një ballafaqim epik me republikanët, të cilët tashmë janë rrethuar nga pengesat.

Pas viteve të shkurtimeve të taksave dhe shpenzimeve, udhëheqësit e GOP papritmas pretendojnë të kujdesen për deficitin dhe nëse historia është ndonjë udhëzues, ata do të rinovojnë përpjekjet e tyre për të bllokuar ndryshimet në ligjet mjedisore dhe të punës që Biden ka premtuar se do të vijnë.

E majta është e saktë për të pasur frikë se Biden po bëhet shumë komod me republikanët: Rekordi i tij duke punuar me GOP u shënua nga bashkëpunimi me segregacionistët kundër autobusëve në shkollë, mbështetja e Luftës në Irak dhe nxitja për të prerë Sigurimet Shoqërore dhe nuk është e vështirë të imagjinohet që Biden tani po gjen gjuhën e përbashkët me Mitch McConnell.

Por kjo është ajo ku progresistët duhet të mësojnë mësimin e tyre nga vitet e Obamës: në vend që të ofrojnë edhe një herë respekt për një president demokrat të mandatit të parë, ata duhet t’i bëjnë presion Bidenit për të refuzuar një qetësim, për ta zhvendosur atë në një qëndrim më konfrontues dhe për ta nxitur atë për të parë muajt e parë të epokës Obama si një tregim paralajmërues se  sa një libër udhëzues. Dhe ata tashmë kanë pasur një sukses fillestar duke e bërë atë. Ata bënin presion me sukses që të fillonte të mbështeste kontrollet e mbijetesës prej dy mijë dollarësh.

Guximi nuk është parë në këtë vend që nga FDR

Lajmi i mirë është se progresistët janë të pozicionuar më mirë për këtë luftë sesa kanë qenë ndër vite. Krahu i korporatës së Partisë Demokratike mbetet i fuqishëm për shkak të lidhjeve të saj me shuma të mëdha parash, por sondazhet tregojnë se ajo ka humbur argumentin në garën e ideve. Shumë amerikanë duan ndryshim të madh dhe e dëshirojnë atë tani dhe ligjvënësit përparimtarë demokrat forcohen nga një bazë themelore për mbledhjen e fondeve, infrastrukturë më e mirë politike dhe udhëheqës të markave të emrave.

Në Dhomë, grupi i përparimit progresiv ka dhjetëra anëtarë dhe po ndryshon rregullat e tij për të qenë një bllok votimi më koheziv në mënyrë që të mund të përdorë pushtetin në dhomën e ndarë ngushtë.

Tashmë, grupi  i udhëhequr nga republikani Alexandria Ocasio-Cortez dhe anëtarët e tjerë të Skuadrës – bindi udhëheqësit demokratë të reformonin rregullat e buxhetit për ta bërë më të lehtë kalimin e iniciativave historike si një Marrëveshje e Re e Gjelbër dhe Medicare për të gjithë. Ata gjithashtu mund të refuzojnë qëndrimin “shiko përpara, jo prapa” dhe në vend të kësaj të shtypin për të thirrur Aktin e Rishikimit të Kongresit për të shfuqizuar një mori rregullash të minutës së fundit të Trumpit të krijuar për të dobësuar mbrojtjet për mjedisin dhe punëtorët ndërsa minojnë luftën kundër ndryshimit të klimës.

Në Senat, senatori progresiv Sherrod Brown do të drejtojë Komitetin Bankar. Pas krizës financiare 12 vite më parë, ai mbështeti një iniciativë për të shkatërruar bankat më të mëdha; u pengua nga kryetari i atëhershëm i panelit Chris Dodd, me një asistencë nga administrata Obama. Tani Brown është në një pozicion për të ringjallur idenë, duke e ditur se mund të gjenerojë mbështetje dy-partiake  dhe ditët e fundit ai sinjalizoi një etje për veprim agresiv kur tha, “Wall Street nuk arrin ta drejtojë tërë këtë ekonomi” dhe përsëriti thirrjen e tij për “prishjen e bankave të mëdha.”

Protestë në SHBA, 2017

Ndërkohë, senatori i Vermontit, Bernie Sanders do të kryesojë Komitetin e fuqishëm të Buxhetit në Senat. Ai do të jetë në gjendje të përcaktojë prioritetet federale të shpenzimeve dhe gjithashtu të jetë në gjendje të përdorë procesin misterioz të njohur si pajtimi për të provuar të anashkalojë filibusterin e Senatit për artikuj të biletave të mëdha, siç është ai që ai kohët e fundit qarkulloi: një program urgjence për të zgjeruar mbulimin mjekësor për këdo gjatë pandemisë, pavarësisht nëse ata kanë apo jo mbulim ekzistues të sigurimeve.

Gjatë epokës së Obamës, demokratët shpesh nuk pranuan të përdornin fuqinë e tyre,  ata nuk përdorën pajtimin e buxhetit për t’u përpjekur të vendosnin një opsion të sigurimit shëndetësor publik, për shembull, dhe ata nuk përdorën CRA për të shfuqizuar rregulloret e epokës Bush.

Në të kundërt, republikanët gjatë presidencës së Trumpit përdorën pajtimin për të kaluar uljen e tij gjigante të taksave për të pasurit dhe armatosën CRA për të hequr 14 rregulla të Obamës.

Sanders kupton domosdoshmërinë e përdorimit të çdo mjeti të mundshëm për të bërë ndryshime. “Ne duhet të veprojmë me një guxim që nuk e kemi parë në këtë vend që nga FDR”, tha ai për NBC News.

“Nëse nuk e bëjmë, unë dyshoj se për dy vjet nuk do të jemi në shumicë.”

Franklin Roosevelt

Biden bëri fushatë për presidencën duke premtuar të rivendoste një normalitet të para krizës. Por kjo nuk është e mjaftueshme për ta tërhequr Amerikën nga humnera dhe për të shmangur vrullin e autoritarizmit sot, ashtu si nuk ishte e mjaftueshme gjatë “Depresionit të Madh”.

Në atë kohë, Ruzvelti dukej se e vlerësonte që biznesi si zakonisht nuk do të shmangte fashizmin dhe nuk do ta shpëtonte vendin.

“Duhet t’i jepet fund një sjelljeje në bankë dhe në biznes, e cila shumë shpesh i ka dhënë një besimi të shenjtë shëmbëllimin e keq bërjes së egër dhe egoiste. Megjithatë, restaurimi bën thirrje jo për ndryshime vetëm në etikë. Ky komb kërkon veprim dhe veprim tani”, tha ai në fjalimin e tij të parë inaugurues.

Këto fjalë tingëllojnë të vërteta në këtë moment rreziku, shpresa më e mirë për Amerikën nuk është një vrull i Bidenit për “shpirtin e këtij kombi”, por një administratë e Bidenit që është e shtypur nga progresistët për të ndërmarrë veprime dhe për t’i dhënë përfitime të vërteta materiale.

Nëse kjo nuk do të ndodhë, atëherë një autoritar i ri i krahut të djathtë ka të ngjarë të hipë në një valë tjetër zemërimi nga pabarazia e vazhdueshme, skamja dhe mosfunksionimi dhe se kërcënimi tjetër mund të jetë edhe më i rrezikshëm se Trump.