Ministrat kanë frikë se pandemia koronavirus mund të jetë shkaktuar nga një rrjedhje nga një laborator kinez.

Wuhan është shtëpia e Institutit të Virologjisë, laboratori më i përparuar i llojit të tij në kontinentin kinez, raporton “Daily Mail”, transmeton lajmi.net.

Instituti 30 milion, i bazuar në dhjetë milje nga tregu famëkeq i jetës së egër, supozohet të jetë një nga njësitë më të sigurta të virologjisë në botë.

Gazeta shtetërore People Daily tha në vitin 2018 se ishte “e aftë të kryejë eksperimente me mikroorganizma shumë patogjenë” siç është virusi vdekjeprurës Ebola.

Shkencëtarët në institut ishin të parët që sugjeruan që gjenomi i virusit ishte 96% i ngjashëm me atë që zakonisht gjendet tek lakuriqët.

Por, megjithë reputacionin e saj për siguri të lartë, ka pasur raporte të verifikuara lokale se punëtorët në institut u infektuan pasi u spërkatën me gjak, dhe më pas bartën infeksionin në popullatën lokale.

Eksperti amerikan i biosigurisë, profesori Richard Ebright, nga Instituti i Mikrobiologjisë Waksman i Universitetit Rutgers, New Jersey, tha që provat sugjerojnë se Covid-19 nuk u krijua në një nga laboratorët e Wuhan.

Ai arriti në përfundimin se provat lanë “një bazë për të përjashtuar se koronavirus është një konstruksion laboratori, por asnjë bazë për të përjashtuar një aksident laboratorik”.

Një studim i Universitetit të Teknologjisë së Kinës së Jugut arriti në përfundimin se Covid-19 ‘ndoshta’ e kishte origjinën në Qendrën e Kontrollit të Sëmundjeve, megjithëse menjëherë pas publikimit të tij, punimi hulumtues u hoq nga një rrjet social për shkencëtarët dhe studiuesit.

Pretendimi u përshkrua si ‘informacion i rremë’ nga instituti, i cili tha se Huang u largua në vitin 2015, ishte në gjendje të mirë shëndetësore dhe nuk ishte diagnostikuar me Covid-19.

Pavarësisht mohimeve, Pekini ka nxjerrë ligje të reja që bëjnë thirrje për menaxhimin e përmirësuar të viruseve dhe lehtësirat për të siguruar ‘sigurinë biologjike’.

Në 2004, një rrjedhje nga një laborator kinez çoi në një shpërthim të sindromës së rëndë të frymëmarrjes akute (Sars), duke vrarë një person dhe duke infektuar nëntë të tjerë.

Qeveria kineze tha që rrjedhja ishte rezultat i pakujdesisë dhe pesë zyrtarë të lartë në Qendrën Kineze për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve u ndëshkuan. 

By I ZH

Leave a Reply