Hipertensioni është, ndoshta, ndër çrregullimet më të zakonshme të shoqërisë moderne dhe perëndimore, të pasur dhe të industrializuar. 

Është vlerësuar, në të vërtetë, se në Itali ekzistojnë vetëm 15 milionë njerëz që vuajnë prej tij.

Të ushqyerit jo mirë është padyshim vendi i parë në ngritjen e niveleve të presionit të gjakut dhe gjak.

Shumë yndyrë, shumë sheqer, shumë alkool, mishi shumë i kuq, pak perime dhe pak stërvitje. Në dimër, gjërat përkeqësohen edhe më tej për shkak të ftohtit, i cili ngushton enët e gjakut dhe pastaj gjaku e ka më të vështirë për të qarkulluar.

Dhe, për fat të keq, presioni është një nga ato parametra të cilat duhet të mbahen nën kontroll, sepse mund të shkaktojë shumë dëme. Sulmet në zemër, tru dhe dështimit të zemrës janë rreziqet më të zakonshme.

Por nga American Heart Association Orlando, vijnë lajme që mund të jetë shumë të rëndësishme për ata që vuajnë nga hipertensioni: me tre kivi në ditë duket se ju jeni në gjendje për të ulur natyrshëm nivelet e presionit në gjak.

Eksperimenti që çoi në këtë lajm u zhvillua në Norvegji, në Spitalin Universitar Mette Svendsen në Oslo, nga disa hulumtues të cilët me ndihmën e 118 vullnetarëve, pjesërisht grave dhe pjesërisht meshkujve të moshës 55 vjeç dhe të gjithë që vuanin nga pak hipertensionit, ata krijuan dy grupe që për tetë javë duhej të ndiqnin të njëjtën dietë me ndryshimin e vetëm që grupi i parë duhej të konsumonte 3 kivi një ditë, ndërsa e dyta ishte të konsumonte ‘mollën famshme’.

Në fund të periudhës së provës, studiuesit zbuluan se njerëzit që ishin pjesë e grupit të parë kishin pasur një ulje mesatare të presionit maksimal prej 3.6 milimetra të merkurit.

Këto sigurisht nuk janë shifra që, në rastet e hipertensionit të fortë, mund të na lejojnë të mos marrim barnat e përditshme që mbeten, prandaj është e nevojshme, por kjo nuk do të thotë, por të zbulojmë një cilësi aq të dobishëm në një frut që mund të kemi lehtësisht në tavolinat tona të hapura çon në eksperimentime të mëtejshme për të bërë rezultatet edhe më efektive duke shfrytëzuar elementet natyrore dhe jo-kimike.

Por pse kiwit e kanë këtë efekt në presion?

Hulumtuesit që zhvilluan studimin pohojnë se prania e luteinës, një antioksidant i fuqishëm natyror që mbron edhe sytë dhe shëndetin e syrit, dhe magnezit (400 mg për çdo 100 g fruta) janë përbërësit e fshehtë të këtij rezultati. Megjithatë, nuk i kushton asgjë atyre që vuajnë nga hipertensioni për të integruar konsumin e kivit në dietën e tyre, pasi është një fryt i shijshëm dhe sigurisht që nuk është një sakrificë për ta ngrënë.

Gjithashtu duhet të shtohet se ka një konsum shumë të ulët kalorish.

Ai është gjithashtu e pasur me vitaminë C, ndihmon asimilimin e hekurit, ndihmon në kontrollin e niveleve të glukozës dhe është i pasur me fibra.

Praktikisht, kivi është një koncentrat i çmuar i shëndetit dhe i mirësisë në dispozicion për të gjithë ata që duan të kujdesen për veten në një mënyrë të natyrshme dhe inteligjente.

By I ZH

Leave a Reply