History

​40 vjet nga vdekja e Titos

Sot mbushen 40 vjet nga vdekja e komunistit Josip Broz-Titos, drejtues i lëvizjes partizane në Jugosllavinë e dikurshme.

Pas Luftës së Dytë Botërore, Tito qeverisi vendin për 35 vjet deri në vdekjen e tij.

U lind në Kumrovec, Zagorje të Kroacisë, në një familje të përzier kroate-sllovene, më 4 maj 1892. Si një komandant ushtarak austro-hungarez, mori pjesë në Luftën e Parë Botërore dhe në frontin serb. U plagos dhe u kap në Galicia, në frontin rus më 1915 dhe kaloi disa kohë në burg.

Në biografitë e tij zyrtare ai u citua si pjesëmarrës në Revolucionin e Tetorit. Në Mbretërinë e Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve u kthye në fund të tetorit 1920, kur u bë anëtar i Partisë Komuniste. Në vitin 1937, u bë sekretari i përgjithshëm i kësaj partie, pas shkarkimit të Milan Gorkiq, ish-udhëheqësi i partisë komuniste.

Ai ishte një burrë shteti komunist jugosllav, i cili kryente funksione të ndryshme shtetërore nga viti 1943 deri në vitin 1980.

Vdiq më 4 maj 1980 në Lubjanë në ora 15:05, ndërsa u varros më 8 maj në Shtëpinë e Luleve në Dedinje në prani të 209 delegacioneve nga 127 vende të botës.